När dina barn använder Internet via datorer, surfplattor och smartphones är det hyfsat lätt att skydda både deras personliga integritet och enheten mot farlig kod och andra skadliga programvaror. Med ett antivirus, brandvägg och antispyware kommer du långt.
Men det finns ett snabbt växande område som innebär ett nytt potentiellt hot, nämligen leksaker och liknande som är anslutna till hemmanätverket och Internet. Igår var det den årliga Safer Internet Day och säkerhetsföretaget F-Secure lyfter fram problematiken med Internetanslutna leksaker.
De kommande åren kommer vi få se ett kraftigt växande produktområde i och med Internet of Things – det vill säga att alla möjliga typer av produkter får någon form av anslutning till Internet. Bland dessa finns så klart även leksaker för barn.
Men till skillnad mot en dator eller en surfplatta är det inte lika enkelt att skydda sina uppkopplade prylar. Det är inte speciellt smidigt att installera ett antivirusprogram i en kaffebryggare, till exempel.
Ett relativt aktuellt fall gäller leksakstillverkaren VTech, som bland annat producerar banala leksaksdatorer med spel och undervisningsapplikationer. Företaget utsattes för hackerintrång och personlig information om 6,3 miljoner barn läckte ut.
– Så länge området och intresset för dessa leksaker växer så starkt lär vi tyvärr se många fler exempel där försäljningssiffror är högre prioriterade än säkerheten, fortsätter Sean Sullivan. Det innebär, tyvärr, att föräldrar måste lära sig att hantera ett helt nytt område av säkerhet på nätet. Vi måste tänka större än datorer, plattor och telefoner. [Källa: F-Secure]
Problemet ligger i att tillverkarna av produkter inte tar säkerheten på allvar. Det öppnar för många potentiella hot. När en leksak har möjlighet att ansluta till Internet, finns det alltid en teoretisk möjlighet för illasinnade hackare att ta sig in i enheten. Eftersom leksaken som regel är ansluten till ditt privata WiFi-nät skulle det kunna gå att använda leksaken som en brygga vidare in i mer kritiska prylar på nätverket.
Utbilda barnen i hur de ska bete sig online
Utöver den här biten uppstår en hotbild i de fall som leksaken kan samla in olika former av personlig information. Lösenord eller information som kan användas för att lista ut lösenord till andra konton, hemadressen, bilder och videoklipp från eventuella kameror, och så vidare.
När det gäller information är det därför viktigt för föräldrar att tidigt lära sina barn hur Internet fungerar, och vilken typ av data som de inte ska lämna ifrån sig.
Mikael Albrecht på F-Secure ger tre tips till föräldrar om av du ska tänka på:
1. Lär barnen och lär av dem. Acceptera att barnen vill använda nätet istället för att kämpa emot. Men var delaktig i alla delar och prata om för- och nackdelar. Förklara tydligt vad som kan hända om man delar med sig av känslig information till främlingar.
2. Håll koll på vilka tjänster dina barn använder. Du som förälder måste förstå vad de vill göra och vad de faktiskt gör på nätet.
3. Var ett stöd – övervaka inte. Barnen behöver sitt eget privatliv, särskilt när de börjar komma upp i åldrarna. Resonera och förklara, men undvik förbud och övervakning om det inte är absolut nödvändigt.
Källa: F-Secure
Spärra och övervaka barnens Internetanvändning?
Det här gäller så klart inte bara Internetanslutna leksaker, utan generellt när barnen använder Internet. Många säkerhetspaket innehåller så kallad föräldrarkontroll, som låter föräldrarna spärra specifika webbsajter och tjänster, och till och med logga allt vad barnen gör på nätet.
Personligen håller jag med Albercht om att man ska respektera sina barns privatliv. Det är inte rätt att ”spionera” på allt som barnen sysslar med på Internet. Betydligt viktigare är att utbilda dem i hur de ska agera online. Hur de ska bete sig och vad de inte ska publicera – oavsett på Facebook, Instagram, Snapchat, forum, bloggar eller via chattar.
Nu ska mina egna två barn fylla 7 respektive 4, så än så länge sträcker sig deras intresse till Minecraft, Plants vs Zombies och roliga YouTube-klipp. Jag har ett par år kvar innan deras nyfikenhet börjar bli bredare. Men jag har väldigt svårt att föreställa mig att jag kommer aktivera någon föräldrarkontroll.
Har du egna barn skulle vara intressant att höra hur du resonerar! Lämna gärna en kommentar nedan och berätta hur du gör. Även om du inte har barn får du gärna berätta hur du skulle göra.
Här hittar du fler relevanta artiklar!
- Aftonbladet granskar nätmobbing – visa för era barn
- Barn lär sig Internet – men inte hur tekniken fungerar
- Testa själv: Har du osäkra enheter anslutna till Internet?
- Utbildning nödvändigt för att lära oss vara säkra på nätet
- Dagens barn växer upp med offentlig ”fotografisk dokumentation”